Mindent a kutyákról

Mindent a kutyákról

A kutyaidomítás története (külföldön).

2014. szeptember 17. - Black_dog

A kutyatréning (idomítás vagy kiképzés) célja a kutya és a család többi tagja közötti kötődés megalapozása, és az, hogy örömét lelje a tanulásban. A kutyakiképzés módszerei hosszú idő alatt alakultak ki.

Néhány adat:

  • 1885-ben S.P.Hammond Practicial Training (Gyakorlati tréning) című könyvében azt írta: a kutyáknak dicséretre, jutalomként húsra van szükség, valahányszor jól hajt végre egy feladatot.

 

  • 1898-ban Edward L. Thorndike Animal Intelligence (Állati értelem) című kiadványában fejtette ki az ingerre és válaszra épülő tanulás elméletét, azt állította, hogy pozitív megerősítés mellett gyorsabban tanulnak az állatok.

 

  • 1903-ban Ivan Pavlov kiadta klasszikus kondicionálásra alapozott kísérleteit, melyek szerint az állatok taníthatók az ingerre adott fizikai (testi) reakciók útján.

 

  • 1929-ben Dorothy Harrison Eustis megalapította a vakvezető kutyák képzését végző Seeing Eye Foundationt (Látó Szem Alapítvány).

 

  • 1938-ban B.F. Skinner kutatni kezdte az ún. operant (cselekvő) kondicionálást, amely megtanítja a kutyát önkéntelen viselkedését összekapcsolni egy pozitív vagy negatív következménnyel.

 

  • Már az I. világháború előtt is türelemmel, megértéssel és jutalmazással idomították a kutyákat. A háború alatt sok kutyát keményen és gyorsan képeztek ki a katonai szolgálatra. A II. világháború kitörésekor, 1939-ben sok fiatalembert tanítottak meg erre a kíméletlen kiképzési módszerre.

 

  • 1943-ban Marian és Keller Breland megalapította az Animal Behaviour Enterprise-t (ABE) az állatok kiállításra való felkészítésére. Ők alkalmazták először együtt a klikkertréninget (ennek során a kutya megtanulja a klikker hangját társítani a kívánatos viselkedéssel) és B.F. Skinnertől átvett operant (cselekvő) kondicionálást.

 

  • 1978-ban megjelent Barbara Woodhouse No Bad Dogs (Nincs rossz kutya) című kötete, a kutyák alapszintű idomításáról szóló első bestseller. A láncnyakörv megfelelő használatát és a testedzés módszereit népszerűsítette.

 

  • Az 1980-as éveikben kidolgozott falkavezér-koncepció szerint csak a falkavezér taníthat meg egy kutyát bármire. E módszer kulcsszava a "dominancia".

 

  • 1985-ben Karen Pryor Dont't Shoot the Dog: The New Art of Teaching and Training című könyve a klikkertréninget népszerűsítette. A módszer lényege a jó időzítés, a pozitív megerősítés és a viselkedés formálása.

 

8ca499a2cad392de5068113e21382fbd.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyafalat.blog.hu/api/trackback/id/tr46705555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása