Mindent a kutyákról

Mindent a kutyákról

Miért vizel felemelt lábbal a kutya?

2014. szeptember 22. - Black_dog

A vizelet gazdag kémiai szagokban, ezért információforrás a kutyák számára: árulkodik nemükről, rangsorbeli helyéről, a legutóbb elfogyasztott ételekről.

Amikor vizeléshez felemelik a lábukat, otthagyják szagnyomukat, amit a többi kutya megszagol majd, A lehető legmagasabbra emelik, azt a látszatot keltve, hogy egy nagyobb kutya járt arra: ekkor oldalra fordítják törzsüket, és igyekeznek minél magasabbra célozni.

Sokszor osztoznak más kutyákkal a territóriumon, és szabályaik vannak arra, hogy ki hova vizelhet. A dominánsok mindig magasabbra. A nekik alárendeltek is otthagyják névjegyüket az üzenőfalon, de lejjebb, ne provokálják a domináns egyedet.

A nem ivartalanított hím kutya akár 30 helyet is megjelölhet így a territóriumán belül, míg az ivartalanított csak kb. három pontot.

A szukák is otthagynak kémiai szagokat vizeletükkel, de nem emelik fel a lábukat: inkább lekuporodnak, mert a hímekkel ellentétben nem fontos számukra a territórium megjelölése vagy a szociális jelzés. A domináns szukák is vizelhetnek azonban olykor-olykor feltartott lábbal.

 

dog1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kutyafalat.blog.hu/api/trackback/id/tr186721581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása